Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Meerwaarde andere motor met lagere tellerstand

Vraag gesteld door B. Gadovnik op 30 juni 2022

Bij mij Cactus is de motor recent vervangen. De oude motor had 141000 km en verbrande veel olie (ongeveer 1 liter olie op 500 km).
De nieuwe motor die geplaatst werd komt van een auto met 65000 km. De kilometerteller blijft op 141000.  
Bij het berekenen van de waarde van de Cactus met 141000 km vs 65000 is een verschil van ruim 1500,- euro .
Klopt dat de mijn auto nu meer waard is?

Merk: citroen
Type: C4 Cactus
Bouwjaar: 2015
Brandstof: benziene
Motorvermogen: 110pk

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


De motor van uw auto is onlangs vervangen vanwege een té hoog olieverbruik. U vraagt of de beduidend lagere tellerstand van deze motor de auto ook meer waard maakt.

Tellerstand

Een begrijpelijke vraag maar de waarde van de auto is in basis gebaseerd op de afgelezen tellerstand. Dus bij een nieuwe of gebruikte motor blijft die tellerstand onverminderd staan, en is er dan geen concrete reden om de auto een andere waarde toe te kennen. Uw gedachte is uiteraard logisch; de motor is het kloppend hart en toch wel het meest bepalend voor de levensduur van de auto.

Meerwaarde

Maar er zijn meer onderdelen aan slijtage onderhevig, en je kunt nu niet de gehele auto een tellerstand van 65.000 km toekennen. Dus wanneer u ter indicatie onze Koerslijst zou raadplegen is het niet realistisch een andere tellerstand in te voeren om daar de waarde op te bepalen. Het kan wél als een voordeel geïnterpreteerd worden later bij inruil. En vervolgens bij verkoop kan de vermelding van een andere motor het helpen deze auto nóg meer aan te prijzen. Maar een meerwaarde van 1.500 euro zit er dan echt niet in. Een andere motor zou je dan kunnen beschouwen als een pre en valt de keuze voor deze auto misschien éérder dan een ander overeenkomstig aangeboden exemplaar. Dat zou misschien een kleine meerwaarde van een paar honderd euro kunnen opleveren.