Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximale kogeldruk 

Vraag gesteld door op 10 juli 2022

Ik heb een ford kuga uit 2018.  Hierop zit een trekhaak van Oris model AK41 gemonteerd. Kan ik hierop een fietsendrager van thule en 2 elektrische fietsen van 24 kg vervoeren?

Merk: Ford
Type: Kuga
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 150

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of u 2 elektrische fietsen kunt vervoeren op de trekhaak van uw Ford.

Maximale kogeldruk

Ford geeft op dat de maximale kogeldruk 100 kilo bedraagt, de fabrikant van de trekhaak geeft een maximale kogeldruk op van 105 kilo. U dient altijd de laagste opgegeven kogeldruk toe te passen. U mag dus maximaal 100 kilo vervoeren op deze trekhaak. 

Fietsendrager

De twee elektrische fietsen samen wegen 48 kilo, hier komt natuurlijk nog het gewicht van de drager bij. Deze drager zal vast minder wegen dan 52 kilo, dus zal het maximale gewicht niet worden overschreden. Uiteraard moet de fietsendrager wel geschikt zijn voor dit gewicht.

Overschrijding

Wanneer de maximale kogeldruk overschreden wordt, heeft dit nadelige gevolgen voor het weggedrag van de auto.  Vanuit de praktijk merken we dat dienstdoende agenten hier niet actief aandacht aan besteden, zeker wanneer het hele fietsentransport er veilig en deugdelijk uitziet. Maar desondanks, is overschrijding van de kogeldruk niet toegestaan. En in een ernstige situatie, zoals bij een ongeval met letsel, zou dit invloed kunnen hebben op de aansprakelijkheid en daarmee de dekking van uw verzekering, als de overschreden kogeldruk de oorzaak van het ongeval is.

Meer informatie over de montage van een fietsendager vindt u op onze site: Fietsendrager monteren op de kogel