Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lease auto met onbevredigende APK

Vraag gesteld door op 29 juni 2022

Hyundai i10 is vorige week APK goed gekeurd, maar de rechter voorband is enorm afgesleten, vooral aan de binnenzijde, daar is geen profiel meer  over een breedte van ca 15 mm (uiteraard rondom de band). Dit doet mij ook vermoeden dat het wiel scheef naar buiten leunt. Met het linker wiel is niets aan de hand. Over een maand loopt het leasecontract af, dan wil ik niet aansprakelijk zijn voor gebreken. Ik heb de keurende garage al op de hoogte gebracht, maar nog geen reactie ontvangen.
Wat te doen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw auto heeft één band die niet gelijkmatig is versleten. U twijfelt of deze band wel aan de APK regels voldoet.

Ik kan de band op basis van uw omschrijving lastig beoordelen maar het APK reglement zegt daar het volgende over;

De profilering van de hoofdgroeven van de banden moet over de gehele omtrek van het loopvlak ten minste 1,6 mm bedragen, met uitzondering van slijtage-indicatoren.

Zoals gezegd, is het lastig om vast te stellen of het formeel afkeur zou moeten zijn óf dat het versleten gedeelte geen betrekking heeft op de hoofdgroeven. Dat een ongelijkmatige slijtage mogelijk te maken heeft met verkeerde wielstanden is zeker juist. Maar ik begrijp dat het alléén APK betrof en zal het betreffende bedrijf niet verder kijken dan wat het APK reglement van hem eist. Ik weet zeker dat wanneer het onderhoud betrof, er met een andere bril naar was gekeken en de leasemaatschappij wellicht wél zou zijn benaderd voor een nieuwe band en uitlijnen.

Overigens heeft de APK keurmeester wel de plicht om in bepaalde gevallen een adviespunt te vermelden op het rapport. Dit zijn geen afkeurpunten, maar punten waarvan te verwachten is dat deze binnenkort niet meer aan de APK-eisen voldoen en waarschijnlijk binnen 1 jaar aan herstel of reparatie toe zijn. Deze punten gelden als advies voor de eigenaar van het voertuig.

  • AC1 Als er 1 of meerdere banden aanwezig zijn met een profieldiepte van 1,6 t/m 2,5 mm.

Misschien moet u een reactie van dit bedrijf nog afwachten óf desnoods langs gaan. Of het bedrijf de auto terecht heeft goedgekeurd kan ik niet beoordelen maar misschien ontbreekt wél het adviespunt. Desnoods laat u het bedrijf nog ergens een aantekening plaatsen dat deze band slecht is, zodat u altijd daar nog aan kunt refereren wanneer de leasemaatschappij u iets zou willen verwijten.