Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppakking defect Ford Focus Ecoboost

Vraag gesteld door J. Campman op 2 juli 2022

Ik ben eerste eigenaar van de Ford Focus wagon 1.o L, ecoboost, 3 cilinders.De auto heeft 170.000 km gereden. De auto is jaarlijks bij de Ford dealer in onderhoud geweest. Adviezen tot reparatie/onderhoud zijn steeds opgevolgd. De laatste onderhoudsbeurt was eind november 2021.
Op geen van de onderhoudsnota wordt  expliciet iets opgemerkt over koelvloeistof.
Ik heb zelf het niveau koelvloeistof niet gecontroleerd. De temperatuur van de motor was volgens de meter steeds normaal. Alleen kort voor bezoek Ford garage sloeg de koelfan van de motor snel aan. De reden om bij de garage langs te gaan was een incidenteel licht haperen van de motor na het starten; meest als de motor al warm was.
VRAAG: Is het probleem de garage aan te rekenen of is het een probleem dat zich na 9,5 jaar/170.000 km nu eenmaal kan voordoen.

Merk: Ford Focus wagon ecoboost
Bouwjaar: December 2012
Brandstof: Benzien
Motorvermogen: 125

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Uw Ford Focus heeft een defecte koppakking. U vraagt of de garage dit valt aan te rekenen gezien het toch regelmatige dealeronderhoud.

Aanleiding

Bepaalde Ecoboost motoren van Ford hebben de reputatie nog wel eens een lekke koppakking te vertonen óf soms zelfs een gescheurde cilinderkop. Een aanleiding kan wel eens zijn een lekkage bij de waterpomp, met oververhitting als gevolg waardoor een defect aan de cilinderkop of koppakking kan ontstaan. Helaas is dit min of meer een berucht verschijnsel.

Bewijs

Of de garage ten tijde van de onderhoudsbeurt de voortekenen al had moeten signaleren is een terechte vraag. Het probleem is echter dat met terugwerkende kracht niet meer vastgesteld kan worden of de aanleiding van dit probleem toen al gevonden had kunnen worden. Dat bewijs kunt u dus helaas niet aanleveren. Dan betreft het een auto van bijna 10 jaar oud met 170.000 km op de teller. Dan is er eigenlijk geen partij meer die u hiervoor aansprakelijk kunt stellen.