Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistoflekkage Ford Ecoboost

Vraag gesteld door I. Amse op 12 juli 2022

Ik ben op zoek naar een ford focus station 1.0 ecoboost. Ik lees dat er problemen zijn met de koelvloeistofslangen waardoor de motor uiteindelijk kapot gaat door oververhitting die niet tijdig gemeld wordt en waardoor de motor niet meer te maken is.
Als ik verkoopadvertenties zie van dit model, zie ik meerdere autos te koop met een kapotte motor.
Ik twijfel nu of ik nog wel naar deze auto moet zoeken en kopen. Kunt u mij meer vertellen over de betrouwbaarheid van dit model? En of je deze problemen kunt voorkomen?
Ik hoor graag uw mening.

Merk: Ford
Type: Focus Station ecoboost 1.0
Bouwjaar: 2012 - 2013
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 125 pk

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U bent op zoek naar een Ford Focus station en wilt meer weten over de betrouwbaarheid van het genoemde model.

Lekkende O-ring

Een lekkende O-ring is spijtig genoeg een herkenbaar defect bij bepaalde Ford motoren. Feitelijk is er sprake van een ondeugdelijk product en ontstaat deze lekkage niet door ''normale'' gebruikersslijtage. Vervangen van de afdichting is erg arbeidsintensief. Een ervaren monteur is er minimaal een hele dag mee bezig. Als de lekkage te laat wordt opgemerkt dan kan er motorschade ontstaan en ben je nog verder van huis.

Vervangen of niet?

Ik heb geen inzage in aantallen, dus het percentage van het totaal aantal verkochte motoren dat problemen geeft. Vóór aankoop van deze Focus uit 2013 (één van de bouwjaren waarbij dit defect kan voorkomen) zou u moeten kunnen nagaan of de ring al is vervangen. Als dat niet het geval is dan loopt u dus een risico. Hoe groot dat is kan ik niet zeggen, maar áls u ermee wordt geconfronteerd dan zijn de kosten helaas hoog.