Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoeveel moet het trekgewicht van de auto zijn voor een paardentrailer?

Vraag gesteld door op 6 juli 2022

Ik wil een occasion kopen om in nood mijn trailer te mogen trekken. Ik heb een trailer van 800 kg en Max laadvermogen 2000 kg hier hebben wij een auto voor nu willen wij een 2e auto die niet zo zwaar is maar wel bij afwezigheid auto de trailer met 1 paard mag trekken. Paard is 650 kgs. Naar wel trekvermogen moet ik dan kijken?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U zoekt een andere auto die ook uw paardentrailer moet kunnen trekken. U vraagt welk trekgewicht (maximum aanhangwagenmassa) de auto minimaal moet hebben.

In geval van trekgewicht wordt gekeken naar het werkelijke gewicht van de trailer. Het maximum laadvermogen van de trailer is alleen van belang voor het benodigde rijbewijs. De trailer weegt zelf 800 kg en het paard 650 kg. Opgeteld moet de auto dus minimaal 1450 kg mogen trekken. U zoekt geen zware auto maar omwille van de stabiliteit zou de auto idealiter zo'n 1950 kg wegen (beladen). Een veilige combinatie bestaat uit een trekauto die zwaarder is dan de aanhanger en de verhouding die wij adviseren is auto 100%, aanhanger 75% van het gewicht van de auto.