Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluid bij schakelen achteruit

Vraag gesteld door op 18 juli 2022

Ik heb sinds enkele maanden de Clio met 1 jaar Renault TOP occasion garantie. Ik merk dat vaak vanuit de vrije stand (na de auto starten bijvoorbeeld), de achteruit niet wordt gepakt in zijn versnelling. Achteruitrijden werkt dan niet en geeft (schurend) geluid als ik gas geef. Ik moet dan terug schakelen naar de 1 of de koppeling indrukken en op laten komen. Erna pakt de achteruitversnelling wel. Kan dit duiden op slijtage of is dit normaal bij dit type auto ? Nu ik de garantie heb kan ik terug gaan, de Renault dealer waar ik hem hebt gekocht komt helaas niet uit de buurt. 

Merk: Renault
Type: Clio 1.0 TCE
Bouwjaar: 2019
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 100

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Wanneer u uw Renault Clio in z'n achteruit zet, dan gaat dat soms gepaard met een bijgeluid. Bij een nieuwe poging lukt het vaak wel. U vraagt naar de oorzaak.

Bij het bedienen van de eerste versnelling, en met name ook de achteruit, is het belangrijk dat de koppeling goed en volledig wordt ingetrapt. Door de vertanding van het achteruit tandwiel kan het soms voorkomen dat de achteruit niet altijd volledig wordt ingeschakeld. Je hoort dan het ratelende geluid van de vertanding. Dat is op zich niet bezwaarlijk en niet ongebruikelijk wanneer dat soms een keer voorkomt en bij een hernieuwde poging het wel zonder klachten verloopt.

Wanneer u de indruk heeft dat dit méér dan incidenteel plaatsvindt, misschien zelfs wel dagelijks, zou het kunnen dat de koppeling niet helemaal optimaal functioneert. Dan heeft u alle reden om bij de dealer aan te kloppen voor nader onderzoek.