Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dynamo defect na vervanging distributie

Vraag gesteld door G. Smulders op 11 juli 2022

Bij het vervangen van de distributieriem(na 6 jaar) is de dynamo kapot gegaan.
Kan dit zomaar gebeuren?

Merk: Fiat Ducato opbouw en motor
Type: Dethleff camper
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Diesel

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Na 6 jaar is preventief de distributieriem vervangen van uw camper. Kennelijk is kort daarna de dynamo defect gegaan. U vraagt of dat zomaar kan. Wellicht vraagt u dat ook of er mogelijk een relatie is met het vervangen van de distributieriem. Dus of de garage iets te verwijten valt.

Dynamo

Bij het vervangen van de distributieriem moet de dynamo gedemonteerd worden. In die zin vinden er wel handelingen plaats die ook met de dynamo te maken hebben. Vervolgens is de vraag of er een aanleiding kan zijn waarom bij de- en montage de dynamo kapot gegaan zou kunnen zijn. De enige reden die ik me zou kunnen bedenken is dat wanneer de aandrijfriem (multiriem), die de dynamo moet aandrijven, veel te strak heeft gestaan. De dynamo zou dan inwendig schade kunnen oplopen en defect raken. Dan zou dat wel concreet aangetoond moeten worden.

Conclusie

En eerlijk gezegd verwacht ik niet dat u daar de oorzaak moet zoeken. Ik denk eerder aan overmacht en toeval dat dit zo spontaan is ontstaan. Ik geef dus de garage het voordeel van de twijfel, en denk ik niet dat je iets aan de dynamo kunt waarnemen waaruit blijkt dat de garage daar debet aan heeft.