Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieketting Kia Sorento

Vraag gesteld door op 29 juni 2022

Mijn Sorento heeft een km stand van 270.000 km, hij gaat 2 keer per jaar naar de garage (KIA dealer) voor wisselen zomer- winterbanden waarbij de ene keer een beurt wordt gedaan en de andere keer de APK. Auto is al sinds aanschaf (2018 km stand destijds 84.000 km) bij deze dealer in onderhoud. Nu stond ik met pech en bleek de distributieketting uitgerekt en moet hij vervangen worden, de auto kon niet meer verder rijden. Kosten zijn ontzettend hoog (rond 2500 euro) nu is mijn vraag:  Had de garage mij in al die keer dat hij in onderhoud was niet een keer moeten melden dat de ketting vervangen moest worden? Ik zou eigenlijk toch wel verwachten dat ze ook preventief advies geven en lees nu dat de ketting tot ca 150.000 km meegaat . Daar is hij dus ruim overheen gegaan.

Merk: Kia
Type: Sorento
Bouwjaar: 2010
Brandstof: LPG
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij een tellerstand van 270.000 km is de distributieketting van uw auto opgerekt. U vraagt zich af of de garage niet had moeten aangeven deze preventief te vervangen. 


Preventief vervangen?

Op een enkele uitzondering na wordt er voor een distributieketting géén preventieve vervangingstermijn opgegeven. Dat wil niet zeggen dat deze nooit vervangen hoeft te worden. Het onderdeel is immers aan slijtage onderhevig en heeft dus niet gegarandeerd het eeuwige leven. Je zou kunnen zeggen dat je van elke ketting tenminste 150.000 km mag verwachten zónder problemen. Daarna zou je een versleten ketting niet kunnen uitsluiten, zeker wanneer de tellerstand hoog oploopt.

Vaak is de aanleiding voor een nieuwe ketting dat deze nadrukkelijk hoorbaar wordt. Met name bij de koudstart. Een garage zou tijdens onderhoudswerkzaamheden die signalen kunnen opmerken en vervolgens preventief vervangen adviseren. Soms heeft de klant een reden om aan de bel te trekken wanneer men zélf constateert dat de motor anders klinkt. Maar de kans is misschien best redelijk groot dat ten tijde van het laatste garagebezoek, er nog geen enkele aanleiding was te twijfelen over de staat en conditie van de ketting. Een ketting kan het soms ook wel 500.000 km volhouden zonder problemen of gedurende de gehele gebruiksduur van de auto.

Conclusie

Dus preventief vervangen is niet zoals dat bij een distributieriem wel het geval is, maar wanneer er duidelijke signalen zijn van vergevorderde slijtage. En dat kan zich ook redelijk spontaan aandienen tussen twee garagebezoeken.