Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bijgeluid motor

Vraag gesteld door op 3 juli 2022

Als ik de motor start geeft die even een raar geluid, net een dieselmotor, duurt een paar seconden en is weer weg. Dit herhaalt zich als de auto een aantal uren heeft gestaan en de motor weer koud is. Garage zegt dat dit een lekkende oliedruk is maar kan geen kwaad. Voel me er niet gerust bij. Wat zou dit kunnen zijn.
Wil graag het audiofragment laten horen maar weet niet hoe ik dit kan toevoegen.

Merk: Vw
Type: Pasat
Bouwjaar: 2003
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 130

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Wanneer u de motor start hoort u een nadrukkelijk een bijgeluid. U voelt zich er niet gerust bij maar de garage meldt dat het geen kwaad kan.

Diagnose

Ik kan uiteraard het geluid zelf niet beoordelen en is een geluidsfragment vaak ook lastig te interpreteren. Maar uw garage heeft het live allemaal mogen meemaken én kunnen beoordelen. Ik vermoed dat hun diagnose richting de hydraulische klepstoters wijst. Die dient zich te vullen met motorolie om tot de juiste klepspeling te komen, en dat is uiteraard belangrijk voor het goed functioneren van de motor.

Hydraulische klepstoters

Vermoedelijk zijn één of meerdere van deze klepstoters conditioneel niet zo best meer. Dat houdt in dat bij de koudstart zo'n klepstoter inmiddels wat van zijn oliedruk kwijt is en enkele seconden nodig heeft om bij draaiende motor deze weer gevuld te krijgen. Dat gaat dan gepaard met een tikkend bijgeluid totdat de stoter weer gevuld is met olie.

Conclusie

Wanneer dit feitelijk ook de diagnose is van de garage is het verschijnsel op zich relatief onschuldig. Na enkele seconden is het geluid immers weg en het geluid op zich is niet zo erg. Het verschijnsel zal wel steeds nadrukkelijker worden en langer aanhouden, omdat dit nu eenmaal een slijtage verschijnsel is. Dus op den duur zijn nieuwe klepstoters wel noodzakelijk, met name wanneer u al rijdend dit ook steeds vaker gaat waarnemen. Maar het beeld dat ik nu heb, ook op basis van wat uw garage heeft gemeld, is het nu niet zorgelijk en kunt u gerust zo rijden. Vervangen zal in de toekomst wel 'n keer aan de orde zijn.