Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bankje in laadruimte vervoer kinderen

Vraag gesteld door op 1 juli 2022

Ik heb een Renault Clio uit 2013 waar op kenteken staat dat het een 5 persoons auto is.
Hier in Nederland heb ik een extra bankje laten plaatsen. Dit is ook door de verzekering goed gekeurd.
Kinderen tot 1.35 mogen op het bankje vervoerd worden in Nederland.

Mag dit ook in het buitenland (Europa) Duitsland en Frankrijk staan dit jaar op het programma.

Merk: Renault
Type: Clio
Bouwjaar: 2013
Brandstof: Benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U heeft een Renault Clio met formeel 5 zitplaatsen aldus het kenteken. In de laadruimte heeft u een achterbankje laten plaatsen voor het vervoer van kinderen. Volgens u mag dat in Nederland en vraagt u zich af of dat in het buitenland ook is toegestaan.

Passagiers mogen alleen worden vervoerd op een echte zitplaats die gemaakt is voor het gebruik van volwassen passagiers. Uitzonderingen worden gemaakt voor het vervoer van kinderen tot 1,35 meter op speciaal voor hen aangebrachte zitplaatsen (met name extra bankjes achterin stationwagens) en voor passagiers die gebruikmaken van een rolstoel. Echter, na wat uitgebreider onderzoek te hebben gedaan merk ik op dat dat summiere informatie betreft.

Typegoedkeuring

Bij een auto wordt door de fabrikant een typegoedkeuring afgegeven. Daarop staan het aantal zitplaatsen vermeld die de fabrikant voor ogen heeft gehad bij de bouw van de auto. Indien u die wenst uit breiden zoals inmiddels gedaan, dient u bij de autofabrikant aan te kloppen. De fabrikant beoordeelt dan of de betreffende auto geschikt is voor extra zitplaatsen. Indien dat het geval is zullen zij een verklaring opmaken van wijziging van de typegoedkeuring. Die zal dan in uw geval bijvoorbeeld van 5 naar 7 zitplaatsen gaan. Met die afgegeven wijzigingsverklaring van de fabrikant kan u vervolgens bij de RDW een wijziging van het aantal zitplaatsen op het kentekenbewijs aanvragen. De RDW willigt vrijwel alle verzoeken tot wijziging van zitplaatsen op het kentekenbewijs in, mits de eerder genoemde verklaring van de fabrikant overlegd kan worden.

Het komt er dus op neer dat wanneer een politieagent u aanhoudt (in NL maar óók in het buitenland) het aantal zitplaatsen op het kentekenbewijs leidend is. Dat houdt ook in dat u daarvoor bekeurd mag en kan worden wanneer u 7 personen vervoerd, waar de auto volgens het kenteken maar voor maximaal 5 personen is ingericht.