Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu Kia Optima na één week al leeg

Vraag gesteld door op 10 juli 2022

Mijn KIA Optima heeft een CMF68R-DIN batterij Ik rij de auto 13,5 km per week. Kan ik de auto accu alleen testen door de spanning te meten of zijn er ook interne testen die gedaan moeten worden om de status van de batterij te bepalen (bv. als de batterij nog zijn lading houdt).Ik moet de batterij nu binnen 1 week opladen anders start het de auto niet. Wat ik probeer te bepalen is 1.gebruikt mijn auto alarm zoveel stroom dat de batterij binnen 1 week de auto niet meer kan starten? of 2 Is mijn batterij in slechte staat waardoor het de lading niet kan vasthouden voor 1 week ? Ik probeer door eliminatie erachter te komen waar het probleem echt zit.
Ik hoor graag uw mening/advies.

Merk: KIA
Type: Optima
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Hybrid
Motorvermogen: 149,6

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


Na een week stilstand is de 12 Volt startaccu niet meer in staat de motor van uw Kia Optima Hybrid aan te slingeren. U vraagt zich af wat de oorzaak kan zijn: een stroomverbruiker zoals het alarm of de accu zelf die de lading niet kan vasthouden.

Wegenwacht

De accu kunt u laten checken door de Wegenwacht. Deze meet de laadtoestand en de conditie van de accu. Ook kan de Wegenwacht ter plekke een nieuwe accu monteren, mocht dat nodig zijn. Het stroomverbruik terwijl de auto stilstaat (lekstroom) is door te meten door een garage.

Gebruik auto

Mocht de accu goed zijn en de lekstroom binnen de marge, dan moet de oorzaak worden gezocht in het gebruik van de auto. U schrijft dat u 13,5 km per week rijdt. De dynamo komt in dat kwartiertje nauwelijks in de gelegenheid om de accu op te laden. Extern laden blijft dus wel nodig als de gebruiksomstandigheden hetzelfde blijven.