Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf Volvo V70 van 1998

Vraag gesteld door V. Hoogwerf op 10 juli 2022

Ik zit eraan te denken een Volvo V70 2.5 uit 1998 aan te schaffen. De auto heeft 280.000 km gereden en ik vroeg mij af of dit veel is voor dit type auto.

Mijn garage geeft aan dat Volvo een uiterst onbetrouwbaar merk is en dat dit type waarschijnlijk meer schroot dan auto is. Alleen kom ik op internet andere verhalen tegen.

Degene geeft aan dat er veel aan gedaan is, zoals distributieriem, groot onderhoud en spoelen van de automaat.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U geeft aan de genoemde Volvo aan te schaffen en u vraagt zich af of de kilometrage misschien te hoog is voor dit type auto.

Levensduur

De gemiddelde levensduur van een auto staat op ongeveer 19 jaar voordat deze uiteindelijk naar de schroothoop gaat. De betreffende Volvo gaat inmiddels richting de 25 jaar en wil ik maar benadrukken dat dit een auto is op leeftijd. Wat kilometrage betreft mag je óók van deze generatie auto's een levensduur verwachten van tenminste 200.000 km. Dus feitelijk zit deze auto min of meer in z'n bonus jaren.

Betrouwbare kilometers

Volvo heeft wel de status van veel gegarandeerde betrouwbare kilometers. Zeker de wat oudere generatie was erg geliefd onder de wat meer rustige en gezapige berijders. Géén auto's die in de regel sportieve ambities uitstraalden en dat heeft een positief effect op de duurzaamheid en betrouwbaarheid.

Conclusie

Dus de verhalen die u op internet tegenkomt kan ik wel beamen maar het blijft een auto op leeftijd. Ondanks de genoemde onderhoudswerkzaamheden blijft er nog méér dan genoeg over dat aan vervanging toe kan zijn. Er is onmiskenbaar sprake van gevorderde slijtage op tal van onderdelen waarvan het de vraag is of nu óf binnenkort dat voor noodzakelijke vervanging in aanmerking komt. De huidige eigenaar kan immers de auto juist nú van de hand doen omdat er hoge kosten in het verschiet liggen. Weet dus wat u koopt. Desnoods laat u een aankoopkeuring uitvoeren om zeker te zijn van een goed onderhouden exemplaar.