Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf Mazda 5

Vraag gesteld door op 11 juli 2022

Ik heb een Mazda 5 2.0 automaat op het oog. hij heeft 140.000 km gereden. De onderhoudshistorie is niet bekend. De garage levert hem met een grote beurt en een nieuwe APK af. Mijn twijfel zit hem echter in de motor. Deze motor zit ook in een o.a Ford en Volvo. Hoe betrouwbaar is deze motor? Ik lees veel over olie verbruik bij deze motor. De garage geeft aan dat de motor idd bekend staat om enigszins olie verbruik, maar de garage geeft aan dat als het verbruik te hoog is, ze naar een oplossing gaan kijken.  Is het een verstandige keuze of kan ik beter opzoek gaan naar een andere auto? Ik ben opzoek naar een ruime auto voor 6 personen.

Merk: Mazda
Type: 5
Bouwjaar: 2008
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 146

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U zoekt een MPV voor 6 personen en uw oog is gevallen op een Mazda 5. U vraagt of dat een verstandige keuze is.

Mazda 5

Wat betrouwbaarheid betreft staat de Mazda 5 er bij ons héél erg goed op. Dat kunt u ook lezen in onze occasiontest. Uw opmerking over hoog olieverbruik klopt inderdaad wel. Dat is wel een vervelende reputatie dat aan deze motor kleeft. Aan de andere kant betreft het wel een 14 jaar oude auto waar betrouwbaarheid en duurzaamheid natuurlijk steeds onzekere factoren gaan worden. Het is met respect toch óók een auto op leeftijd.

Olieverbruik

Maar op een buitensporig hoog olieverbruik zit u natuurlijk helemaal niet te wachten. De kilometerstand is echter wel redelijk laag en kan het olieverbruik misschien nog heel bescheiden zijn. Mits de tellerstand wel zwart-op-wit is gegarandeerd. En u zou met de verkoper een maximaal olieverbruik kunnen afspreken. Dus wanneer het verbruik méér dan 1 liter op 2000 km is, er dan sprake is van garantie en er passend wordt ingegrepen.

Conclusie

Want véél betrouwbaardere 6 pers. MPV's van deze generatie zijn er feitelijk niet. De Mazda 5 is over het algemeen altijd wel een betrouwbare koop gebleken. Ik kan misschien hooguit de Mitsubishi Grandis en de Kia Carens nog als betrouwbare alternatieven noemen, maar verder is de spoeling toch best dun. Maar misschien kunt u concrete afspraken maken over het olieverbruik. Ondanks de prima status van deze auto is het begrijpelijk dat u geen grootverbruiker aan olie wenst aan te schaffen.