Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is een verstandig caravangewicht voor mijn auto?

Vraag gesteld door C. van der Velden op 27 juni 2022

Auto heeft een technische max. massa van 1470kg geremd. Wat zou het maximaal verstandige gewicht van een  caravan mogen zijn ?

Merk: Citroen
Type: C4 Picasso
Bouwjaar: 2017
Brandstof: benzine

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U wilt veilig op vakantie met een caravan. Uw vraag wat een maximaal verstandig gewicht is van een caravan ten opzichte van de trekauto, een Citroën C4 Picasso uit 2017 met aan het trekgewicht te zien een 1.2 96 kW (130 pk) motor aan boord.

Deze uitvoering van de C4 Picasso mag 1470 kg trekken. De auto kan dat aan en komt er ook goed mee vooruit, zowel bij vanuit stilstand wegrijden op een helling, als bij 80/90 km/h.

Gewichtsverhouding

Maar de gewichtsverhouding is nog wel een ding om op te letten. Voor wat betreft stabiliteit is een trekauto idealiter zwaarder dan de caravan of aanhanger die er achter hangt. De ANWB adviseert een verhouding van 75 staat tot 100. Het caravangewicht (werkelijk beladen gewicht op de weg) zou niet meer dan maximaal 75% van het werkelijke gewicht van de beladen trekauto moeten zijn.

Omdat niet iedereen naar de weegbrug rijdt hebben wij een aanname gedaan als gemiddelde belading als trekauto op vakantie. We stellen dat een beladen Picasso als vakantie-auto 1750 kg weegt. Dan zou er een caravan achter passen van rond de 1300 kg beladen. In de praktijk zijn dat caravans van 1000 kg leeg.

Wilt u een grotere caravan met een zwaarder leeggewicht, dan moet er selectief worden beladen om niet over de 75% te gaan. Alle zware spullen moeten dan in de auto en de caravan moet zoveel mogelijk worden ontzien van massa. Dat advies geldt voor elke combinatie, maar bij de zoektocht naar het maximaal verstandige gewicht komt het er ook wel op aan.  

Meer informatie over gewichten en het beladen van een caravan ziet u op anwb.nl en in dit filmpje