Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarschuwing remvloeistofniveau na vervangen koppelingscilinder

Vraag gesteld door R. de Jonge op 18 juni 2022

Gister ging het rode lampje van de handrem branden met een alarmsignaal. De anwb monteur heeft de remvloeistof bijgevuld . Het niveau van de remvloeistof bleek te laag te zijn. Tien dagen geleden heeft mijn garage de cilinder van koppeling vervangen dit omdat in de koppelingspedaal een asje was afgebroken. Kan het remvloeistof niveau zijn gedaald tengevolge van deze reparatie aan de koppeling  ? ?

Merk: Skoda
Type: Fabia Combi
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Diesel

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


De koppelingscilinder van uw Skoda Fabia uit 2011 is vervangen. Tien dagen later gaf het instrumentenpaneel een melding. Het niveau van de remvloeistof was te laag. U vraagt of er een technisch verband is. 

Dat is er. De hydraulisch bediende koppeling maakt bij deze auto gebruik van dezelfde vloeistof als het remsysteem. De niveausensor zit bovenin het potje dus niet in de dop. Ik vermoed dat bij het vervangen van de koppelingscilinder (en vervolgens het ontluchten) het potje niet helemaal op het juiste niveau is bijgevuld. Gelukkig trekt het remsysteem op tijd aan de bel als er iets mee aan de hand is. U bent niet in gevaar geweest. Met een beetje bijvullen is het opgelost en komt de melding als het goed is niet terug.