Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ruitensproeier Volvo v70 stopt er spontaan mee

Vraag gesteld door op 18 juni 2022

Na de tip tegen piepende ruitenwisser bladen ( met aardappel raam en wissers "schoonmaken".

Is nu de ruitensproeier voor ( allebei) gestopt.
Achter doet de sproeier het nog wel. En het reservoir zit ramvol.
Wat te doen?

Merk: Volvo
Type: V70
Bouwjaar: 2001

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U heeft uw ruitenwissers behandeld met een aardappel. Los van het feit dat deze tip niet van de ANWB afkomstig is, zie ik geen verband met het niet-werken van de ruitensproeiers voor de voorruit.

Vrijwel alle auto’s, zo ook de Volvo V70, hebben één ruitensproeierpompje. Dit pompje draait links- of rechtsom en zo spuit hij voor of achter. Het kan heel goed zijn dat er een defect aanwezig is in dit pompje waardoor hij nog maar een kant kan besproeien.

Verstopping

Er zijn ook andere mogelijke oorzaken. Zo kan er een verstopping zitten in het slangetje die vanaf het pompje naar de sproeiers loopt. Dit kunt u zelf misschien controleren door onder de kap dit slangetje los te nemen en te controleren of er wel vloeistof uit komt als iemand dat moment de sproeier bedient.
Sproeierkopjes kunnen wel verstopt raken. De beste manier is om de boel door te blazen met een luchtpistooltje vanaf het slangetje dat op het motortje zit aangesloten. Dat is niet altijd even toegankelijk. Een andere methode is één draadje uit een staalborstel te trekken die vaak nét dun genoeg is het gaatje in het sproeierkopje door te prikken. Hopelijk levert dat het gewenste resultaat op.

Elektrisch defect

Het is ook mogelijk dat er een defect is in de aansturing van het pompje. Met andere woorden; komt er wel spanning op het pompje wanneer de schakelaar bediend wordt? In dat geval hoort u de pomp ook niet draaien als u de sproeier voor de voorruit bedient.
Ik zou u dus adviseren op zoek te gaan naar het slangetje en controleren of hier wel sproeiervloeistof uit komt als u deze los neemt. Is dit niet succesvol, bent u aangewezen op de garage om te controleren wat nu de oorzaak is van de storing.