Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olie DS3 1.2 Pure Tech

Vraag gesteld door op 24 juni 2022

PSA geeft aan dat gebruik van verkeerde motorolie problemen met de distributieriem zal veroorzaken. Er is nogal wat mystiek op dit onderwerp, de ene deskundige meld dat alleen de Total olie die PSA aanbeveelt goed is terwijl het PSA typenummer ook op bv Champion olie vermeld wordt. Dan is er ook nog verwarring over brandstof, normaal of super i.e. 5 of 10% E toevoeging hetgeen ook van invloed op de distributieriem zou zijn. Ik hoor graag uw oordeel over dit onderwerp

Merk: DS3
Type: 1,2 pure tech
Bouwjaar: 2016
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 1,2 l

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt of de genoemde auto olie van een specifiek merk moet hebben óf is de PSA aanbeveling voldoende, ongeacht het betreffende oliemerk.

Wanneer het olieproduct de PSA B71 2312 specificatie laat zien is deze olie gerust geschikt voor deze motor. Het is inderdaad belangrijk dat de juiste oliespecificaties worden gehanteerd maar dat hoeft niet van één specifiek merk te zijn. We weten dat deze ''natte'' distributieriem nog weleens voor vroegtijdige problemen zorgt, en dat een noodzakelijke vervanging weleens éérder wordt geadviseerd dan wat de fabrikant aangeeft. Bij de juiste olie mét de PSA specificaties kan verkeerde olie dan nooit als verwijt opgevoerd worden. Vandaar de nadruk wel deze specificatie te handhaven.

Alle PSA modellen vanaf bouwjaar 1 januari 2000 zijn geschikt voor gebruik van E10 benzine. Dus noodzakelijkerwijs E5 tanken vanwege de houdbaarheid van de distributieriem zie ik meer als een zwaktebod voor het product. Er staat nergens dat een PSA product van deze generatie E5 moet tanken en zou het merkwaardig zijn wanneer je een véél duurder brandstofproduct zou moeten aanschaffen.