Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag ik een eenpersoons bed maken in mijn Hyundai i10?

Vraag gesteld door op 11 juni 2022

Ik heb begrepen dat je de bijrijder stoel en de achterbank (in mijn geval gedeeltelijk) mag verwijderen. Nou wil ik dat doen en tijdelijk op de vrijgekomen plek in de lengte een 1-persoonsbed maken. Mag dat? Het gaat om een Hyundai 1.10

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U heeft op dit platform gelezen dat het toegestaan is om in een personenauto zitplaatsen uit een personenauto te verwijderen.

Veiligheid

Dat klopt. Het aantal zitplaatsen is wel onderdeel van de kentekengegevens van een auto, maar die geven een maximum aan. Uiteraard moet de zitplaats inclusief gordel voor de bestuurder intact blijven maar verder is er alle ruimte om uw Hyundai i10 naar wens in te richten. Het kan dus een soort eenpersoons mini-campertje worden, zolang de veiligheid gewaarborgd blijft. Met een bed in plaats van een bijrijdersstoel of achterbank hoeft deze niet in het gedrang te komen.

Bagage

Geen probleem dus voor de wetgever in binnen- en buitenland. Zorgt u wel voor voor het vastzetten van bagage. Normaal gesproken is de rugleuning van de achterbank ook de veilige 'muur' die de bagage op zijn plek houdt in geval van een noodstop of aanrijding. Als deze ook neergeklapt wordt ontbreekt dit vangnet. Hoewel er geen wetgeving over bestaat zou ik toch dringend adviseren om losse bagage te fixeren om te voorkomen dat het een projectiel vormt bij een onverhoopte aanrijding.

Sensor

In de bestuurdersstoel zit ook een sensor voor de bijrijders-airbag. Als u uw stoel inclusief sensor verwijdert kan er een foutmelding komen. Een bijrijdersstoel kan dus niet zomaar verwijderd worden. Het kan zijn dat een garage wat aanpassingen moet doen aan stekkertjes en snoertjes.