Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur winterband

Vraag gesteld door A. Schotanus op 16 juni 2022

We kochten onze huidige auto Ford Focus in 2006 en namen daarbij een set winterbanden. Die zijn nu ook bijna 16 jaar oud. Die hebben nog een profiel van 2,3 mm. Kunnen die nog veilig gebruikt worden vanwege hun leeftijd?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert


Banden slijten (profieldiepte neemt af) en banden verouderen (rubber droogt uit).

Slijtage

De slijtage is afhankelijk van de slijtvastheid van de betreffende band (raadpleeg onze bandentest), de rijstijl en gebruiksomstandigheden (correcte bandenspanning, wielstanden etc).

Veroudering

Bij veroudering spelen factoren als vocht, temperatuur en zon- of uv (tl) licht een rol. Denk bij temperatuur vooral aan verhitting van het rubber door een onjuiste bandenspanning al dan niet in combinatie met hoge snelheid of forse belading (caravans).

Levensduur

Omdat zoveel factoren en omstandigheden een rol spelen is het altijd lastig een levensduur van een band te noemen. Controle (door een vakman) is belangrijk, zowel op profieldiepte (1,6 mm is de grens) als op sporen van veroudering. Als we toch een levensduur moeten noemen hanteren wij als grof gemiddelde meestal 40.000 km en acht tot 10 jaar.

Profieldiepte winterbanden

Voor winterbanden adviseren wij in verband met de veiligheid  een profieldiepte van minimaal 4 mm. Bij minder profiel nemen de winterse eigenschappen snel af. Vooral als het gaat om veel water op de weg (aquaplaning) of de (na dooi of strooi ontstane) natte sneeuwpap / slush is ruim voldoende profieldiepte van belang.

Winterbanden met minder dan 4 mm profiel in de zomer afrijden?

De profilering en het rubbermengsel van winterbanden zijn afgestemd op gebruik in de winter. Bij hoge temperaturen bieden ze duidelijk minder grip dan zomerbanden. Hierdoor wordt de remweg aanzienlijk langer en in bochten kan de auto eerder wegglijden. Samengevat zijn wij van mening dat uw winterbanden nu echt wel op zijn. Langer gebruik, in welk jaargetijde dan ook, achten wij niet veilig.