Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gebruikt kinderzitje

Vraag gesteld door op 26 juni 2022

Op Marktplaats heb ik recent en autostoeltje gekocht voor mijn kind. Echter bij het verwijderen van de bekleding bleek er een scheur in het piepschuim. Ik vrees dat ik deze beter niet meer kan gebruiken, maar zit graag jullie mening hierover horen. Het is stoeltje voor incidenteel gebruik, maar veiligheid boven alles natuurlijk.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kocht onlangs een gebruikt kinderzitje maar u ontdekt een scheur in de zitschaal.

Er is zeker een bepaald risico bij de aanschaf van een gebruikt kinderzitje. Vandaar ook vier tips voor het aanschaffen van een tweedehands autostoeltje. 

Een van de aandachtspunten is:
Let op beschadigingen. Haal de bekleding eraf en controleer het zitje op scheurtjes, vervormingen en breuken. Eventuele aanwezige gordels moeten in goede conditie zijn, dus geen scheuren, rafels of duidelijke knelsporen. Gordelbeschermers moeten nog aanwezig zijn en het gordelslot moet goed functioneren. Koop bij voorkeur van een bekende, zodat je zeker weet dat het zitje niet al betrokken is geweest bij een ongeval.

Ook wanneer het hier gaat om een stoeltje voor incidenteel gebruik, lijkt het verleden van dit stoeltje best twijfelachtig. En bij twijfel is ons advies dus negatief en het beter is niet te gebruiken. Zeker wanneer het om veiligheid gaat is het beter om op safe te spelen.