Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fragiele TSI en DSG?

Vraag gesteld door op 17 juni 2022

In het AD van 17 juni stond een artikel over het kopen van occasions, waaraan de ANWB een bijdrage heeft geleverd. Hierin werd aangegeven dat VW diverse fragiele 1.4 tsi motoren met DSG versnellingsbak heeft gemaakt.
Ik rijd een VW Passat uit 2017 met deze kenmerken.
Weet u of deze fragiele motoren ook uit dit bouwjaar zijn of geldt dit voor andere specifieke bouwjaren?
Het artikel in het AD heet: Vanaf deze kilometerstand wordt de aanschaf van een tweedehandsauto riskant

Merk: Volkswagen
Type: Passat 1.4 tsi
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Benzine

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

In een artikel in het Algemeen Dagblad las u over de reputatie van (onder andere) de TSI motoren en DSG automaten van Volkswagen. U vraagt of de omschrijving 'fragiel' ook betrekking heeft op uw Passat van 2017.

TSI-motoren

De TSI-motoren van sommige types en bouwjaren kunnen te maken krijgen met problemen met de distributieriem en olieverbruik. Dit is opgelost na een grondige modificatie waarbij onder andere de distributieketting plaatsgemaakt heeft voor een distributieriem.

DSG-automaten

Voor wat betreft de DSG staat in het artikel dat het om de eerste generaties gaat. De DSG-automaten kunnen soms elektronisch ontregeld worden en daardoor niet meer schakelen. De Wegenwacht kan dit soms met een ‘harde reset’ oplossen. Als de zekering van de bak kapot is, dan is er in de regel ter plekke niks aan te doen en moet de auto op transport. Maar het mag duidelijk zijn dat de DSG gerelateerde perikelen van weleer nu niet meer aan de orde zijn. Uiteraard komen we onderweg incidenteel best weleens wat tegen maar de concrete conclusie is dat deze generatie kwalitatief duidelijk beter is dan de vorige.