Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden voor elektrische auto's

Vraag gesteld door op 23 juni 2022

Ik hoorde van morgen reclame voor banden speciaal voor elektrische auto's. 

Wat is hier waar van en worden die auto's van fabriek uit ook geleverd met speciaal elektrische auto's banden of gewoon standaard banden en is die reclame gewoon puur gezien voor de fabrikant gunstig om daar op in te spelen met banden speciaal voor elektrische auto,'s.

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert


U vraagt zich af wat er waar is van een reclame die u heeft gezien over banden die speciaal voor elektrische auto's zijn. 

Merkspecifieke banden

De laatste jaren passen steeds meer automerken zogenaamde merkspecifieke banden toe. Dat zijn banden die op verzoek van de autofabrikant door de bandenfabrikant speciaal worden ontwikkeld. Er wordt dan bij de ontwikkeling van die band de nadruk gelegd op sommige, door de autofabrikant aangegeven eigenschappen. Dat kan bijvoorbeeld een laag brandstofverbruik zijn, of (extra) veel grip op droog wegdek. Veel elektrische auto's staan af fabriek op merkspecifieke banden. Veel niet elektrische auto;s trouwens ook.

Banden voor elektrische auto's

Elektrische auto's hebben geen speciale banden nodig, mits de loadindex (draagkracht) en speedindex (maximum snelheid) maar juist zijn. Echter er worden voor elektrische auto's zeker merkspecifieke banden ontwikkeld én we zien de laatste tijd inderdaad veel bandenmerken komen met banden ontwikkeld speciaal voor elektrische auto's.

Vraagt een EV iets anders van een band ?

Elektrische auto's zijn zwaarder, hebben een lager zwaartepunt en leveren vaak veel meer koppel en accelereren veel sneller dan conventionele auto's. Dit zorgt voor extra belasting op de banden. Daarnaast is bij elektrische auto's motorgeluid vrijwel geheel afwezig. Daardoor valt het afrolgeluid van de banden ineens veel meer op. Al met al is het dus niet zo gek dat er, nu het aanbod van EV's groeit en groeit, gezocht wordt naar banden die beter kunnen voldoen aan de specifieke eisen van een elektrische auto.

Meer dan alleen reclame

Goed, wat een bepaalde band nou precies voor eigenschappen heeft wordt pas duidelijk na een uitvoerige (vergelijkende) bandentest. Maar wij zouden claims zeker niet op voorhand willen afdoen als reclame. Bandenfabrikanten hebben zeker de know-how om bepaalde eigenschappen in een band extra te benadrukken.