Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto op Portugees kenteken

Vraag gesteld door op 12 juni 2022

We hebben een huis in Portugal, maar we wonen daar niet, en zijn dat voorlopig niet van plan. Nu wil ik in Nederland een auto kopen en deze op Portugees kenteken laten zetten. Dit omdat tweedehandsauto´s in Portugal naar verhouding duur zijn. Een auto met Nederlands kenteken mag 180 dagen per jaar in Portugal zijn, maar ik wil hem daar laten staan. Hoe pak ik dat aan? Welke voorwaarden stelt de Portugese overheid? Wat zouden grofweg de kosten zijn?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U overweegt in Nederland een auto aan te schaffen om deze vervolgens op Portugees kenteken te zetten voor gebruik aldaar.

IVS

Veel informatie over het tenaamstellen van een auto buiten onze landsgrenzen hebben we niet. Elk land heeft weer z'n eigen bureaucratische route en regeltjes en is het niet mogelijk om dat van alle landen helder te hebben én te houden. Ik kan wel melden dat bij invoer de vrijstelling van IVS (belasting) van toepassing is wanneer de betreffende auto tenminste 6 maanden op je naam staat. De hoogte van deze Portugese BPM hangt heel erg van de auto af en kan ik daar moeilijk een schatting van maken. De keuringskosten e.d. zou ergens rond de 200 euro moeten bedragen.

Verzekeraar

Voor het verdere traject verwijs ik u naar deze pagina waar de eenvoudigste manier wordt uitgelegd hoe de Portugese papieren te bemachtigen. Mocht u overwegen het Nederlandse voorlopig te handhaven de eerste 6 maanden, informeer dan wel bij uw Nederlandse verzekeraar hoe lang de betreffende auto aan één stuk buiten Nederland mag verblijven. Daar zit meestal wel een restrictie aan.