Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All-seasonbanden onder een auto van 1650 kg?

Vraag gesteld door op 12 juni 2022

Na diverse bedrijven gesproken te hebben, werd mij verteld door een bedrijf met veel kennis en betrokkenheid dat in mijn geval het monteren van all season banden werd afgeraden. De reden is dat door het gewicht van de auto, 1650 kg, dit soort banden in een jaar tijd konden worden vervangen ( 25 tot max 30 K km's). Geen enkel ander bedrijf herkende dit maar hun kennisniveau en betrokkenheid was ook laag.
De hamvraag: wat is de waarheid

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U heeft een vraag over all seasonbanden. Een bandenspecialist heeft deze banden gezien het relatief hoge gewicht van uw auto afgeraden vanwege hogere slijtage.

All-seasonbanden

De slijtage is bij (zeer) hoge temperaturen inderdaad hoger dan die van zomerbanden. Dat kan alsnog een overweging zijn, maar uit onze tests blijkt ook dat all seasonbanden beter blijken te werken onder kleine (lichtere) auto’s en in kleinere bandenmaten. Voor voertuigen met grotere bandenmaten en met meer vermogen kunnen all seasonbanden tekort komen. Een aantal van de geteste banden zijn onder zomerse omstandigheden niet goed genoeg. Op wintersport gaan is zelfs voor alle grote maten af te raden. Los van de hogere slijtage die uw bandenspecialist heeft waargenomen, zou ik in dit geval, bij deze auto de voorkeur uitspreken voor een zomerbanden in de zomer, en winterbanden in de winter. 

Kleinere bandenmaten

Voor de kleinere bandenmaten is het een ander verhaal, zo wijzen testresultaten van eerdere bandentesten uit. Vanaf 2014 zijn allseasonbanden in de kleine (175/65 R14) en twee middelgrote (195/65 R15 en 205/55 R16) maten beproefd. Veel van deze banden haalden met de strenge eisen voor winterse omstandigheden vaak wel drie sterren.