Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Van bedrijfswagen naar personenauto

Vraag gesteld door op 9 juni 2022

Als ik een SUV van grijs kenteken ombouw naar geel kenteken, blijf ik dan het zelfde kenteken plaat (letter/cijfer combinatie) behouden of krijg ik ook  een nieuwe kenteken plaat

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt of u ook een ander kenteken krijgt wanneer u een bedrijfswagen omzet naar een ''geel'' kenteken.

Kentekenplaten

Feitelijk wordt een bedrijfswagen dan een personenauto en dat is wezenlijk anders. De auto moet dan ook als zodanig gekeurd en erkend worden, krijgt dus een andere identiteit én dus ook een ander kenteken met de daarbij behorende kentekenplaten. De auto moet immers dan ook aan andere voertuigeisen voldoen bij deze gedaantewisseling. Zie aanvullend de pagina van de RDW; Aangepaste auto laten goedkeuren. 

BPM

Ik weet niet of de betreffende auto ook bedrijfsmatig is ingezet, omdat daar ook een ondernemersregeling voor van toepassing en je vrijstelling krijgt voor BPM. Die BPM (Belasting Personenauto's en Motoren) moet je alsnog bpm betalen wanneer je de bestelauto ombouwt tot personenauto. Dus in meerder opzichte is dit een ingrijpende wijziging wanneer u dat serieus van plan bent. Zie aanvullend ook de pagina Ondernemersregeling.