Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaak voor import Toyota Prius

Vraag gesteld door A. Planije op 21 mei 2022

Mijn auto heeft kenteken (***). Ik heb mijn auto meegenomen toen ik verhuisde vd VS naar NL. Ik wil graag 2 gewone fietsen op een fietsenrek meenemen. Welk type, zo specifiek mogelijk, trekhaak heb ik nodig? Dealer zegt gewoonweg; kan niet. 

Merk: Toyota
Type: Prius
Bouwjaar: 2019
Brandstof: hybride

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U heeft vanuit de VS uw Toyota Prius meegenomen naar NL en u zoek nu een trekhaak om daar fietsen op te vervoeren.

Kenteken

Volgens de NL prijslijst uit die tijd mag de Prius van modeljaar 2019 een aanhanger trekken van 725 kg en geldt voor een fietsendrager een kogeldruk van maximaal 75 kg. Volgens het kenteken van úw auto mag volgens de RDW daar niks mee getrokken worden. Vermoedelijk heeft dat toch te maken met het overzetten naar het NL kenteken waardoor die registratie niet heeft plaatsgevonden. En het zou ook best kunnen dat de VS versies inderdaad op papier niks mogen trekken.

Kogel

Maar met een fietsendrager op de kogel trekt u feitelijk ook niks. Dan dient de kogel min of meer als bagagedrager. U kunt bij deze aanbieder handmatig uw auto selecteren en een trekhaak kiezen met vaste óf afneembare kogel. Daar mag 75 kg verticaal gewicht op en is voldoende toereikend voor een fietsenrek en twee fietsen. Ik benadruk wel dat u de trekhaak niet mag inzetten om er daadwerkelijk iets mee te trekken. Het kenteken van uw auto staat dat niet toe. Iets dragen echter wel, en zou u kunnen kiezen voor deze betreffende leverancier met tal van montagelocaties in Nederland.

Ik kan helaas niet de inschatting maken in hoeverre montage bij een VS exemplaar Prius een probleem zou kunnen zijn. U zou dat bij de installateur vóór aanschaf nog kunnen navragen.