Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik een smartphone of powerbank opladen aan een geparkeerde auto?

Vraag gesteld door H. Peters op 4 juni 2022

Kan ik mijnobiel of powerbank  laten opladen, als mijn auto geparkeerd staat i.v.m. kamperen waar geen stroom is.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U vraagt of u de accu van de auto kunt gebruiken om een smartphone of powerbank (draagbare oplader) kunt opladen aan de auto-accu terwijl de auto geparkeerd staat. Dat kan, maar dan moet de 12V-aansluiting (ook wel sigarenaansteker) direct geschakeld zijn, dus niet uitgeschakeld worden als de auto niet op het contact staat. Met een 12V-aansluiting op een constante plus is het technisch gezien mogelijk om een telefoon of draagbare batterij op te laden.

Haken en ogen

Er zitten wel wat haken en ogen aan, want als de auto lang geparkeerd staat en in tussentijd niet rijdt, loopt u kans op een lege accu. Ook kan de temperatuur in het interieur oplopen als de auto in de zon geparkeerd staat. Dat is voor de op te laden telefoon of batterij niet prettig en er is een risico op ontbranding als de temperatuur (ook in combinatie met het opladen) te hoog wordt.

Alternatief

Het alternatief dat beide mogelijke problemen oplost is een simpele booster, een draagbare starthulp die ook beschikt over een 12V aansluiting en USB aansluitingen. Die kunt u opgeladen en wel meenemen. Smartphones, tablets en andere apparatuur kunnen er een flink aantal keren mee worden volgeladen en het apparaat kan ook een auto met lege accu het juiste zetje geven.