Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Jumpstarter

Vraag gesteld door op 7 juni 2022

Ik heb een saab 95 3.0 V6 Turbo Griffon automaat. Ik gebruik de auto niet vaak (ondanks mijn voornemen om wat vaker te rijden) staat deze vaak wel 4 weken stil  Het is me een paar keer overkomen dat mijn accu leeg is en dat ik start hulp nodig heb. Ik zit er overna te denken om een jumpstarter aan te schaffen. Is een jumpstarter een riscio voor het type auto dat ik heb ? En zo nee. Waar moet ik op letten als ik een jumpstarter koop voor mijn auto ?

Merk: SAAB
Type: 95 3.0 V6 Turbo Griffon automaat
Bouwjaar: 2001
Brandstof: Benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt of u de Saab veilig op kunt starten door gebruik te maken van een jumpstarter.

Bij juist gebruik zal er geen schade ontstaan aan de auto. Om ongelukjes te voorkomen is het altijd aan te raden om de gebruiksaanwijzing van de jumpstarter te volgen.
In de meeste gevallen is de volgende volgorde voorgeschreven:

  1. Zet het contact en de jumpstarter uit.
  2. Open de motorkap en sluit de kabels van de jumpstarter aan op de accu, plaats eerste de rode op de plus, vervolgens de zwarte op de min.
  3. Schakel de jumpstarter in en start vervolgens de Saab.
  4. Wanneer de Saab loopt zet dan een aantal verbruikers aan zoals de achterruitverwarming en de verlichting.
  5. Schakel de jumpstarter uit en neem de kabels in omgekeerde volgorde weer los.

Overigens is diep ontladen niet goed voor de levensduur van de accu en is het beter om een druppellader aan te sluiten op de accu om deze in goede conditie te houden. Twijfelt u over het opstarten door middel van een jumpstarter of kabels dan kunt u hiervoor altijd de Wegenwacht inschakelen. We hebben ook een aantal aanwijzingen over het zelf opstarten van een auto.