Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een steile helling oprijden met een automaat op de snelweg

Vraag gesteld door H.A. Bos op 27 mei 2022

Ik ben in het bezit van een Nissan Note Dig-S 98 CTV Connection Edition. Vermogen: 98 pk / 72 KW. Transmissie zonder flippers / zonder plussen en minnen. Automaat heeft een stand L (geschikt voor bergachtig terrein)

Op de snelweg rijd ik cruise controle snelheid 110 km/uur. Er volgt een lange, steile klim. De cruise-controle valt uit. De auto accelereert te weinig.

Hoe rijd ik vloeiend de helling op en wanneer mag ik overschakelen naar de L-stand? (staat niet in instructieboekje)

Merk: nissan Note
Type: Dig-S 98 CTV Connection Edition
Bouwjaar: 2016
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 98

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U merkt dat uw auto vermogen tekort komt wanneer u op een steile helling rijdt.

Wanneer u met de auto in een omgeving rijdt waar regelmatig veel vermogen van de motor gevraagd wordt is het verstandig om de versnellingsbak een stapje terug te laten doen. Zodoende zorgt u voor een hoger toerental waarbij de auto veel meer trekkracht heeft. Zie hiervoor de informatie op onze pagina: Op vakantie met de auto in de bergen? Alles wat hier omschreven staat geldt ook wanneer u zonder caravan op pad bent.

Tot zover de algemene informatie. Bij uw auto specifiek geldt dat u altijd tijdens het rijden naar L mag en kunt schakelen. De auto zal dan iets terug schakelen waardoor het toerental oploopt en makkelijker de snelheid vastgehouden wordt. Ik zou u dan ook aanraden om zodra u voelt dat u trekkracht tekort komt de selectiehandel in L te zetten. Hiervoor hoeft de auto niet eerst stil te staan.