Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bijgeluid Honda Civic

Vraag gesteld door op 2 juni 2022

Ik heb sinds een aantal weken een schrapend geluid waarvan ik vermoed dat het de koppeling is. Op de snelweg bijvoorbeeld hoor ik het en als ik op de snelweg mijn koppeling indruk is het geluid van het schrapen weg. Ook als die stationair draait hoor ik het en bij indrukken van de koppeling is het geluid weg. Kunt u mij hierbij helpen?

Merk: Honda
Type: Civic ej9
Bouwjaar: 1996
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 90

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U omschrijft een bijgeluid bij uw Honda Civic die verdwijnt bij ingetrapte koppeling.

Versnellingsbak

Een diagnose op afstand is altijd lastig, zeker wanneer het een bijgeluid betreft. Zoals u het echter omschrijft is wat mij betreft de versnellingsbak het meest verdacht. Bij een ingetrapte koppeling wordt min of meer de versnellingsbak buitenspel gezet. Bepaalde bijgeluiden in de versnellingsbak zijn dan bij ingetrapte koppeling niet meer hoorbaar. Vandaar mijn vermoeden richting de transmissie.

Diagnose

De koppeling wil ik niet per definitie uitsluiten als verdacht maar verder nader onderzoek is dan toch noodzakelijk om mogelijk de versnellingsbak toch als hoofdoorzaak aan te wijzen. Om die reden moest ik u verwijzen naar een garage voor een definitieve diagnose.