Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke auto is geschikt voor V2G?

Vraag gesteld door J. Tuin op 9 mei 2022

Ik ben voornemens een elektrische auto te komen. Graag wil ik de auto als thuisaccu inzetten. Dit staat volgens Pieter, in jullie artrikel, nog in de kinderschoenen. Maar welke auto zou ik kunnen kopen waarmee ik op termijn welk deze faciliteit kan gaan inzetten.
Ik weet dat de IONIC 5 er voor geschikt is maar kan ik er ook vertrouwen dat dat zo is als V2G wordt uitgerold in naadloos de auto ervoor kan inzetten.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt welke auto in de toekomst zonder aanpassingen V2G of bidirectioneel kan laden.

Bidictioneel laden

Er worden op dit moment verschillende auto’s aangekondigd waarbij bidirectioneel laden mogelijk zal zijn. Hoe dat er uit ziet en of er in de toekomst aanpassingen nodig zijn is nu nog niet te zeggen.

Maximum

Zowel de Hyundai Ionic 5 als de Kia EV6 kunnen al eenvoudig stroom leveren, dit echter met een maximum van maximaal 3.6kW. Voor vrijetijdsbesteding voldoet dit ruim maar een woning zal waarschijnlijk niet lukken. De manier waarop de auto stroom kan leveren is duidelijk gericht op outdoor activiteiten waar geen stopcontact voorhanden is. Wanneer u meer vermogen wilt kunnen afnemen zal de auto dit niet zomaar kunnen en zijn er aanpassingen noodzakelijk.