Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Weinig gebruik verbrandingsmotor bij PHEV slecht voor de motor?

Vraag gesteld door M. Honselaar op 16 mei 2022

Wij hebben een plugin hybride auto en nu rijden we bijna alles elektrisch. De brandstofmotor wordt dus niet zo veel gebruikt. Om de hoeveel tijd moet je toch met de brandstofmotor rijden om geen problemen te krijgen? 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U gebruikt een plug-in hybride auto en daarmee legt u de meeste kilometers volledig elektrisch af. Prima, want dat is voor wat betreft uitstoot en luchtkwaliteit de beste kant van een plug-in hybride.

Periodieke onderhoud

Zolang de auto zijn periodieke onderhoud krijgt is het niet schadelijk om maar weinig op de verbrandingsmotor te rijden. Het is dan natuurlijk wel zo dat bijvoorbeeld de motorolie vooral vervangen wordt in verband met de leeftijd en niet doordat deze verouderd is door het gebruik.

Voorziening

Bij plug in hybrides is ook een voorziening gemaakt die er voor zorgt dat de brandstof minder snel veroudert, dit omdat de brandstof vaak veel langer in de tank blijft zitten en dan aangetast zou kunnen worden door blootstelling aan buitenlucht. De motor gaat dan uit zichzelf ‘aan’ om de oude brandstof te verstoken. De energie wordt uiteraard nuttig gebruikt. Benzine is dus niet onbeperkt houdbaar. Omdat E10 sneller veroudert zou ik dat ook mijden in deze auto.