Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer moet de distributieriem worden vervangen?

Vraag gesteld door P. van den Heuvel op 9 mei 2022

Ik heb tegenstrijdige informatie over de noodzaak de distributieriem te vervangen. Er staat ongeveer 240000 op den teller, Volgens Kwik Fit had hij al lang vervangen moeten zijn, volgens een medewerker van de dealer hoeft dat bij dit type auto helemaal niet meer. Wat is uw advies?

Merk: VW
Type: golf variant 1.4tdi
Bouwjaar: 2014
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 90 kw

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U vraagt wanneer de distributieriem van uw Volkswagen Golf 1.4 TDI vervangen moet worden. Waarschijnlijk bedoelt u 1.4 TSI, dus niet de diesel maar de benzinemotor. Verder is het van belang om eerst te kijken wélke 1.4 TSI er in uw Golf zit.

1.4 TSI met ketting

De 1.4 TSI met 1390 cc (t/m 2014) heeft een distributieketting. De ketting hoeft niet preventief vervangen te worden. Vervanging gebeurt alleen als de ketting te ver is gesleten cq uitgerekt.

1.4 TSI met riem

De 1395 cc TSI (vanaf 2013) heeft een distributieriem. Voor benzinemotoren met distributieriem geeft Volkswagen geen vaste termijn of kilometrage op. De riem wordt wel bij het reguliere onderhoud gecontroleerd en als de monteur het nodig acht, wordt de riem in overleg met de klant vervangen.

Als u een 1395 cc TSI heeft en de riem is nog niet eerder vervangen, dan adviseer ik dat na 240.000 km en 8 jaar wel te doen.