Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volstaat een portable charger voor een Nissan Leaf?

Vraag gesteld door op 18 mei 2022

Ik ga een Nissan Leaf leasen. Om hem thuis op te laden kreeg ik het advies om een portable charger te kopen. Deze is aanmerkelijk goedkoper als een muurlader (200 euro) en werkt even goed. Klopt dit?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert


U wilt weten of een portable charger volstaat voor een Nissan Leaf.

Laadsnelheid

Deze is inderdaad aanmerkelijk goedkoper dan een wallbox of laadpaal. Het verschil zit in de laadsnelheid. Hoewel die bij een Nissan Leaf afhankelijk van bouwjaar en uitvoering 3,6- 6,6 KW bedraagt, hetgeen niet heel erg hoog is, gaat dit toch sneller met een speciale laadvoorziening.

Laadvermogen

Draagbare laders zijn meestal beperkt tot 10 A om het netwerk en de lader niet te overbelasten. Daarmee haalt u maximaal 2,3 KW aan laadvermogen. Bij 32A wordt dit wel de maximale 6,6 KW die de Leaf aankan, bijna drie keer zo snel als het om een nieuwe Leaf met hoogste laadvermogen gaat. Misschien heeft u thuis overigens geen 32A, maar 25A. Dan wordt het rekensommetje iets anders, maar gaat het laden nog steeds sneller.

De Leaf werk niet met driefase laden, dat kunt u buiten beschouwing laten. Bij de genoemde 10A kunt u het beste ook een aparte groep voor het laden reserveren. Op onze pagina Hoe kies je een laadpaal thuis leest u meer over deze, best ingewikkelde, materie.