Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verstuivers kapot door benzine in plaats van diesel?

Vraag gesteld door A. de Jager op 10 mei 2022

Sinds een jaar zijn wij in bezit van de seat Leon,
Nu staat er 140000 kilometer op de teller. En rijd de auto met een koude start al schokkend weg. En er zit een soort roffel in de motor. Bij de garage hebben ze nu 2 verstuivers vervangen maar het probleem is nog niet weg. Ze hebben tijdens het vervangen van de brandstoffilter wel enkele hele kleine metaaldeeltjes gevonden. Bij de garage denken ze dat er voordat wij de auto in bezit kregen er verkeerd is getankt. In de zin van benzine ipv diesel. En dat dit daar nu de gevolgen van zijn. Is dit mogelijk? Is het verder een vaker gehoord probleem kapotte verstuivers bij seat? Is het mogelijk dat het opgelost is wanneer wij de andere 2 verstuivers ook laten vervangen? Of is het ook mogelijk dat er een hele andere oorzaak hoort bij deze symptonen?

Merk: Seat
Type: Leon st
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Diesel

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


Uw Seat Leon rijd met koude motor schokkend weg en er zit een bijgeluid in de motor. De garage heeft twee verstuivers vervangen maar heeft niet geholpen. Ik zou de andere twee verstuivers ook laten testen.

Schade hogedrukpomp

Er zijn kleine metaaldeeltjes aangetroffen in het brandstoffilter. Dat kan duiden op schade van de hogedrukpomp. Verkeerd getankt (benzine in plaats van diesel) is de meest aannemelijke oorzaak van schade aan de pomp. Als de metaaldeeltjes niet goed verwijderd worden uit het brandstofsysteem kunnen ze ook aan de nieuwe verstuivers schade aanrichten, ook afhankelijk van welk brandstoffilter er is gemonteerd.

Reinigen

Kapotte verstuivers is geen typisch Seat/VAG probleem en kan bij alle diesels voorkomen. Er is ook sprake van normale slijtage, maar in dit geval zijn de metaaldeeltjes wel opvallend. Met twee nieuwe verstuivers kan het probleem zijn opgelost, maar de garage moet het brandstofsysteem wel helemaal reinigen anders is de kans groot dat de problemen terug komen.