Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tellerstand 'geen oordeel' bij RDW

Vraag gesteld door op 16 mei 2022

Wij hebben een 2ehands Golf gekocht bij een erkende VW-dealer. Bij het ophalen van de RDW-gegevens voor de verzekering staat er 'geen oordeel' bij het onderwerp tellerstanden. RDW geeft 2 oorzaken: het voertuig is buiten NL geregistreerd geweest of er is iets aan het voertuig veranderd. De garage zegt dat ze dit niet snappen en dat er niets aan de hand is. Loop ik een risico dat de tellerstand eigenlijk veel hoger is of een ander risico? Ik werd pas echt ongerust toen Allianz alleen een WA-verzekering wil geven. Mijn eigen verzekering (Interpolis) doet dat wel.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U kocht onlangs bij een erkende VW-dealer een gebruikte Golf. De RDW geeft echter 'geen oordeel' over de kilometerstand.

Mogelijke oorzaken

De RDW geeft dan als verklaring twéé mogelijke oorzaken: het voertuig is buiten NL geregistreerd geweest of er is iets aan het voertuig veranderd. Wat het eerste betreft moet de Datum eerste tenaamstelling in Nederland afwijkend zijn van de Datum eerste toelating, aldus het kenteken. Maar kennelijk zijn beide mogelijke oorzaken niet het geval omdat de verkoper er dus géén verklaring voor heeft.

Oordeel

Toch moet uw dealer zijn uiterste best doen achter de ware toedracht te komen. Dit oordeel is toch min of meer een stempel die de auto met zich mee draagt. Wanneer er géén aantoonbare reden is zou dit oordeel dus ten onrechte zijn toegekend, en moet dat gecorrigeerd worden. Het kan namelijk in een later stadium bij inruil een negatief effect hebben op de restwaarde van uw auto. En wanneer er duidelijk wél een gegronde reden bovenwater komt, is het vervolgens de vraag of u dat met terugwerkende kracht de verkoper kunt aanrekenen. Misschien had u de auto met dit oordeel niet gekocht en zou er misschien sprake kunnen zijn van dwaling.

Maar voorlopig moet uw dealer op één of andere manier dit ophelderen. Desnoods via de RDW. Mocht er uiteindelijke toch duidelijkheid zijn over dit oordeel én terecht zijn, kunt u altijd bij een juridisch expert aankloppen via dit platform omtrent uw rechten in dit geval.

Zie aanvullend ook de RDW pagina Toelichtingen op oordelen