Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Spraakbediening van auto is te gevoelig afgesteld

Vraag gesteld door op 29 april 2022

Ik heb mijn seat leon fr Business intense sinds 8 januari 2022 (nieuw) de wagen rijdt prima daar gaat het niet om ,maar om de spraakbediening die elke keer te pas en te onpas wordt geactiveerd en dan zegt ie "wat kan ik voor u doen"  als ik over een drempeltje of hobbeltje rijdt of soms gewoon spontaan wordt ie weer geactiveerd, soms zit ik in een lastige situatie of dat het erg druk is op een kruispunt bijvoorbeeld  en dan moet ik het snel wegdrukken, dat lijd af en kan gevaarlijk zijn. Normaal als ik spraakbediening wil gebruiken roep ik "hola" of ik druk de spraakbedienings knop op het stuur en dat werkt prima. Maar als de spraakbediening zo maar spontaan geactiveerd wordt is erg irritant!!! Mijn neef heeft ook een seat wel ander model en heeft dat ook . Ik heb de importeur pon ,gemaild en die zeiden dat de spraakbediening heel gevoelig was afgesteld en dat ik alleen bij mijn dealer een dismelding kon doen. Ik hoorde wel dat je daar niets aan hebt want er gebeurd toch niets mee. Ik hoop op een software update, maar die komt er nog niet. Wat moet ik doen ,het spontane activeren van de spraakbediening ik echt heel irritant en soms denk ik eraan om de auto weg te doen . Het is voor mij een dure wagen van ruim €35.000 euro dan mag je er toch van uitgaan dat alles goed werkt!!! Op het seat forum las ik dat er meer mensen problemen mee hebben. Wat kan ik doen. 

Merk: Seat
Type: Leon
Bouwjaar: 2022
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 150

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert


U geeft aan dat de spraakbediening van bepaalde nieuwe auto's (in uw geval de Seat Leon Business intense) erg gevoelig is afgesteld. Hij gaat te pas en te onpas aan, soms ook in moeilijke verkeerssituaties met mogelijk teveel afleiding door bestuurder met alle gevolgen van dien. We gaan er vanuit dat het via de instellingen dus niet mogelijk is om de gevoeligheid aan te passen.

Dank voor het doorgeven van dit signaal. Tot nu toe hebben we daar nog weinig ledensignalen over binnengekregen maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. In ieder geval nemen onze auto-experts uw signaal serieus en zullen ze de komende tijd volgen of er meerdere signalen hierover binnenkomen. 

Advies

Ons advies voor nu is om wel een melding bij uw dealer te doen want als hij niet weet waar de problemen zijn, dan kan hij het ook niet oplossen of signaleren bij de importeur. En hoe meer meldingen er bij hem binnenkomen, hoe sterker het signaal. We zouden het op prijs stellen als u ons laat weten wat de reactie is.

 

Reacties

P. van Cooten

Auteur - 17 april 2024

Ik heb een Seat Ateca en daar werkt de spraakfunctie ook niet. Bestemming ingeven en dan wordt er een telefooncontact of liedje voorgesteld. Waardeloos. Dealer zegt ook dat het waardeloze functie is. Daar ben ik mooi klaar mee. Nog dispuut met Pon lopende.