Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schommelende temperatuurmeter en koelvloeistofverlies

Vraag gesteld door M. Fridt op 1 mei 2022

Ik heb een kleine 2 maanden geleden mijn koelvloeistof bijgevuld. Nu zag ik vandaag tijdens het rijden dat mijn tempratuut metertje in het dashboard opvallen veel aan het schommelen was, van super hoog tot weer de normale tempratuur. Toen zag ik na het rijden tot mijn verbazig dat het tankje voor mijn koelvloeistof weer leeg was. Ik laat nu mijn motor afkoelen en ga daarna weer wat koelvloeistog bijvullen, als het goed is lekt er niks. Wat kan hier de oorzaak van zijn?

Merk: Suzuki
Type: Swift
Bouwjaar: 2007
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 1.3
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


Twee maanden geleden heeft u koelvloeistof moeten bijvullen aan de motor van uw Suzuki Swift uit 2007. Later zag u de koelvloeistof-temperatuurmeter schommelen.

Koelsysteem

Dat kan duiden op een niet goed werkende thermostaat. Het koelvloeistofverlies (geen uitwendige lekkage zichtbaar) is wel een teken dat er iets niet goed zit in het koelsysteem. Er kan door een inwendige lekkage koelvloeistof vermengd raken met motorolie of er kan koelvloeistof in de cilinders terechtkomen, die daar verdampt en door de uitlaat wordt afgevoerd. 

Oorzaak vaststellen

Een koelprobleem kan een kettingreactie geven aan problemen waarbij oorzaak en gevolg in een vicieuze cirkel komen. Ik zou de auto snel bij een garage aanbieden om vast te laten stellen wat er precies aan mankeert en wat de oorzaak is. Vooral dat laatste is belangrijk, want het komt best vaak voor dat na reparatie (bijvoorbeeld koppakking) het euvel terugkeert als de oorzaak niet is weggenomen.