Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schokdemper lek bij 4 jaar oude auto

Vraag gesteld door H. van Essen-Meel op 5 mei 2022

mijn auto is toe aan de 1ste apk hij is bijna 4 jaar en heeft 43000 km gereden. Nu blijkt mijn schokbreker links voor lek te zijn. Ik stuur een foto naar de dealer en vraag of het nog onder garantie valt. Krijg als antwoord u heeft 2 jaar fabrieksgarantie en 2 jaar occasion garantie en die verloopt op 11-05-2022 maar een schokbreker is een slijt onderdeel dus valt niet onder de garantie. Lijkt mij sterk dat ik met een schokbreker maar 43000 km kan rijden. Heb nog de 1ste banden en de 1 ste set remblokken er onder Klopt dit of mag ik meer verwachten van een schokbreker

Merk: SKODA
Type: RAPID
Bouwjaar: 2018
Brandstof: BENZINE

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Bij de eerste APK blijkt één schokdemper lek. De dealer wijst de claim af omdat fabrieksgarantie inmiddels voorbij is.

Non conform

U vraagt zich terecht af of u daar een langere levensduur van had mogen verwachten. Er staat immers slechts 43.000 km op de teller en is dit inderdaad geen normale gebruiksslijtage maar een té vroegtijdig defect. In alle redelijkheid mag u gerust uitgaan van een levensduur van tenminste 10 jaar of pakweg 150.000 km. Dus feitelijk is deze demper non conform en kunt u gerust de dealer sommeren dit kosteloos te herstellen.

Dealer

Ik begrijp dat de eerste reactie van uw dealer negatief is. Dat is best tegenvallend omdat de dealer moet weten dat er een veel langere levensduur gegarandeerd moet worden dan wat er nu gehaald is. En bij deze tellerstand en leeftijd is een lekke demper duidelijk een defect en geen slijtageverschijnsel. Ik hoop dat u de dealer nóg nadrukkelijk kunt bewegen een passend voorstel te doen. Mocht dat toch niet lukken, raadpleeg dan ons Stappenplan klachten na aankoop voor het vervolgtraject zoals bijvoorbeeld een ingebrekenstelling of voorleggen aan de Geschillencommissie voor een bindende uitspraak.