Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oliedruklampje is gaan branden

Vraag gesteld door op 11 mei 2022

Het is inmiddels drie keer gebeurd in 2,5 maand tijd dat het oliedruk lampje rood is gaan branden. Dit gebeurde telkens als ik de auto startte, soms met een koude en soms met een warme motor. Bij weinig gas geven bleef het lampje branden, echter bij iets meer gas geven (bijvoorbeeld optrekken na een bocht) maakte de motor even een vreemd geluid. Dit was wat ratelend of schurend en niet meer dan een seconde. Vervolgens is het geluid weg en het lampje uit. De garage heeft het oliesysteem gereinigd met een vloeistof waarna de druk weer 3 bar was (ervoor ongeveer 1 bar), maar 1,5 week later deed het probleem zich weer voor. Wat kan de oorzaak van het probleem zijn?

Merk: KIA
Type: Rio
Bouwjaar: 2013
Brandstof: benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Bij uw Rio is een aantal keer het rode oliedruklampje gaan branden en u vraagt wat de oorzaak kan zijn.

Schade voorkomen

Wanneer het rode oliedruklampje brandt geeft de auto aan dat er niet voldoende oliedruk in het systeem aanwezig is. Ik adviseer u de auto te laten herstellen zodat er geen extra schade kan ontstaan door het rijden met een te lage oliedruk.

Mogelijke oorzaken

Een gebrek aan oliedruk kan vele oorzaken hebben: een versleten drukventiel, een slechte oliepomp of een inwendige lekkage waardoor de druk verloren gaat. Dit zijn zomaar een aantal mogelijkheden, ik heb ook wel eens mee gemaakt dat er een verkeerde oliepeilstok werd gebruikt waardoor er in werkelijkheid te weinig olie aanwezig was.

Meten

Een probleem met de oliedruk is geen veel voorkomend probleem bij deze auto en alleen door gericht te meten kan de garage achterhalen wat de oorzaak in dit geval is. De garage moet eerst de oliedruk controleren. Het is ook mogelijk dat de oliedruksensor beschadigd is tijdens de lage oliedruk en dat de druk nu in orde is maar dat de sensor een verkeert signaal geeft.