Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe auto en roest op remschijf

Vraag gesteld door op 9 mei 2022

We hebben 29 april onze nieuwe Dacia spring opgehaald. nu zag ik van de week dat de voorbanden wat bruinig waren, toen ik verder keek zag ik dat de remschijven verroest waren op de randen blijkbaar hebben we het remvlak wel al schoon geremd. is dit normaal dat een auto met verwoeste remschijven wordt afgeleverd en wat kan ik daar aan doen?

Merk: Dacia
Type: Spring
Bouwjaar: 2022
Motorvermogen: 44

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Bij uw auto ontdekt u roest op de remschijven en u vraagt of dit kwaad kan en wat u hier aan kunt doen.

Remschijven ontvankelijk voor roestvorming

De remblokken maken gebruik van een deel van de remschijf. Dit deel wordt doorgaans bij elk gebruik van de auto schoongepoetst. Er is echter een deel (het hart van de remschijf) waar de remblokken geen contact mee maken. Hier ontstaat vaak roest maar dit is niet schadelijk aangezien het heel oppervlakkig is. Dit is normaal en u kan er verder niets aan doen om het te voorkomen.

Flink remmen

Voor mensen die veelvuldig alleen maar korte ritjes maken, of echt heel spaarzaam de remmen aan spreken (regeneratief remmen) is mijn advies bij gelegenheid de remmen wat steviger aan te spreken. Zo nu en dan even flink remmen geeft de remblokken de gelegenheid een oppervlakkig laagje roest op de schijven er af te poetsen. Vooral wanneer de auto weinig kilometers maakt is het noodzakelijk om de voorgeschreven onderhoudsinterval op te volgen. Op die manier kan de garage de remmen een keertje extra reinigen indien dit noodzakelijk blijkt te zijn.