Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met een Opel Karl door de bergen naar Sicilië, is dat technisch haalbaar?

Vraag gesteld door op 8 mei 2022

Auto is met handmatige versnelling + airco. Is het TECHNISCH haalbaar om met deze auto van NL naar Sicilie door de bergen te rijden - auto is met 2 koffers beladen + 1 bestuurder? Route waarschijnlijk via Belgie, Luxemburg en verder. Uiteraard met overnachtingen.

Merk: Opel
Type: Karl 1.0 ecoFLEX Innovation
Bouwjaar: 2018
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 75
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U vraagt of u met een Opel Karl technisch gezien een lange reis kunt maken naar het verste zuiden van Italië. Uw route gaat ook door de bergen.

Dat is geen enkel probleem, uitgaande van een goede technische staat van de auto. De Karl is geen typische reisauto, maar komt feitelijk niets te kort om normaal tot vlot met het verkeer mee te kunnen, ook op lange afstanden over de snelweg of desgewenst op de steilste bergpassen. Verwacht geen wonderen qua prestaties, maar technisch kan de auto het zeker aan. Lange afstanden met alles op bedrijfstemperatuur zijn technisch juist betere rij-omstandigheden dan korte stukjes door stad en file, ook voor een kleinere auto.

Tips

Toch moet de ANWB Alarmcentrale ieder vakantieseizoen weer constateren dat er auto's uitvallen in de bergen door problemen met remmen, koppeling en oververhitting. Daarom geef ik toch een paar tips. Voor de Karl zijn die niet anders als voor elke handgeschakelde auto.

  • Schakel terug als de auto bij flink gasgeven bergopwaarts niet versnelt, of zelfs vertraagt. De motor moet soms flink vermogen en trekkracht leveren en dat doet hij het beste bij de hogere toerentallen.
  • Schakel ook terug bij steile afdalingen om oververhitting van de remmen te voorkomen.
  • Probeer de koppeling bij wegrijden op een helling zo weinig mogelijk te laten slippen. Deze kan te warm worden als u op de helling herhaaldelijk moet wegrijden en weer stoppen. De 'file bergopwaarts' is helaas een omstandigheid waarbij menig automobilist de koppelingsplaat om zeep weet te brengen. Bij een file bergopwaarts kunt u beter een langer stuk in één keer overbruggen, dan telkens 'meekruipen' dus vaak stilstaan en weer wegrijden. 

Meer tips en informatie over rijden in de bergen (met of zoals in uw geval zonder caravan) vindt u op anwb.nl.