Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koop Citroën C4 Picasso 1.6 VTI

Vraag gesteld door op 20 april 2022

Graag informeer ik naar de prestaties, olieverbruik en veel voorkomende mankementen van een citroen C4 Picasso met een 1.6 VTI motor, 88kw (120Pk), 4 cilinders, bouwjaar 2013. Hoe betrouwbaar is deze motor ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt wat de betrouwbaarheidsstatus is van deze generatie VTI motor.

VTI motor

De VTI motor is deels gelijk aan de THP versie, echter zonder turbo en met indirecte inspuiting. Wij horen over de VTI versie niet die klachten zoals in de mate van de THP het geval is geweest rond het genoemde bouwjaar. Een voordeel van de VTI is dat door het ontbreken van de turbo er wat frequenter in een hoger toerengebied wordt gereden. Daardoor wordt inwendige motorvervuiling minder snel in de hand gewerkt. Dat is wat mij betreft een belangrijke reden waarom over de VTI versie er naar verhouding minder klachten zijn gemeld.

Gevoelig

Maar óók dit motortype is desondanks toch best gevoelig voor inwendige motorvervuiling met tal van vervelende bijkomende symptomen. Slechte oliekwaliteit, korte ritjes en uitgesteld onderhoud kan tal van problemen opleveren zoals hoog olieverbruik, maar ook klepbediening en timing met vaak ook tal van foutcodes. De distributieketting is in het verleden ook wel een wat zwakkere schakel gebleken.

Voorkeur

Toch heeft deze auto in het algemeen niet de reputatie onbetrouwbaar te zijn. Maar ik benadruk om bij voorkeur te kiezen voor een aantoonbaar goed onderhouden exemplaar. Dus met een open onderhoudsverleden en allemaal conform de fabrikant en volgens het onderhoudsschema. Het blijft dan desondanks een auto van 9 jaar maar met een goede onderhoudsstatus. Dat is dus best belangrijk, óók dit motortype.