Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Jumpstarter in de auto bewaren

Vraag gesteld door op 3 mei 2022

Een jumpstarter is gemaakt om een auto te starten wanneer de accu leeg is geraakt. Dit kan op elk moment gebeuren, bijvoorbeeld nadat de auto 3 weken op een parkeerplaats bij Schiphol heeft stilgestaan.
Ik vraag me af of je daarom de jumpstarter altijd veilig in je auto kan bewaren en of dat veilig is voor de (li-ion) batterij die er in zit.
Ook op extreme warme dagen waarop de binnentemperatuur van een auto makkelijk op kunnen lopen tot 70+ graden.
Moet een jumpstarter hier tegen kunnen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt of je een jumpstarter, om in tijd van nood een starthulp te kunnen geven, de hoge temperatuur in het interieur kan verdragen bij zonnig en zomers weer. Bijvoorbeeld wanneer het met gemak 70 graden achter glas kan worden.

Productinfo

Die vraag wordt eigenlijk beantwoordt door de productinfo/handleiding van de betreffende jumpstarter. Wanneer ik de proef op de som neem en dat van een aantal startboosters bekijk dan varieert dat van -10 tot  +40 graden en een andere fabrikant meldt weer van -20 tot +60 graden. Dus het raadplegen van de productinfo moet het definitieve verlossende antwoord geven.

Koeler plekje

Ik denk wel dat er in de auto altijd wel een gegarandeerd koeler plekje gereserveerd moet kunnen worden voor een jumpstarter. Dus in de kofferruimte, eventueel in een (koel)tas onderin de laadruimte, zou toch voldoende moeten zijn om het daar onder de maximale temperatuuropgave van de fabrikant te kunnen houden. Je bewaart een jumpstarter in de regel niet in de passagiersruimte waar de zon vrij spel heeft.