Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is mijn auto de reparatie nog waard?

Vraag gesteld door op 9 mei 2022

Binnenkort moet mijn auto weer door de APK (in juni) en ik ben deze week even langs een garage gegaan. Nu blijkt dat er wat kleine dingetjes zijn die moeten worden aangepakt (kleine 200 euro, incl. APK gaf de garage aan).
Echter is daarnaast de uitlaat kapot (er moet een nieuwe einddemper op komen). Dat kost ook iets van 250 euro.
Dan is tenslotte sprake van olielekkage. Dit is vanaf boven niet te zien, dus de garage acht de kans groot dat er veel arbeid in gaat zitten, omdat er dan vanalles uit het motorblok zou moeten worden gehaald, om erbij te kunnen.

Al met al zou het volgens de garage (in het slechtste geval) richting de 1000 euro kunnen gaan. Dat is voor dit autootje een pittig bedrag. Ik vraag me dan ook af waar ik goed aangekomen doe: repareren of niet? Kunt u iets zeggen over of u denkt dat deze auto het bedrag nog waard is? 14 jaar oud, 158.000 op de teller.

Merk: Kia
Type: Picanto
Bouwjaar: 2008
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 65

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Uw verwacht wat reparaties aan de auto en vraagt of hij dit nog wel waard is.

Waarde auto

De waarde van uw auto is ongeveer €2000,-. Dit kunt u zelf wat nauwkeuriger controleren door het kenteken in te voeren in onze koerslijst. De waarde van de auto overstijgt de te verwachten reparatiekosten dus flink. Financieel is de auto het dus wel waard om deze kosten te maken. Of de auto nu bij uw gebruik past of dat u wellicht toch toe bent aan een ander soort auto of vervoer kan ik natuurlijk niet voor u inschatten.

APK

Ik zou u adviseren om de APK uit te laten voeren in combinatie met een onderhoudsbeurt. De garage kan dan gelijk de motor goed reinigen zodat de oorzaak van de lekkage makkelijker vastgesteld kan worden. Wanneer u er voor kiest om de auto van de hand te doen is het altijd aan te raden deze wel te laten voorzien van een nieuwe APK. Dat maakt de verkoop een stuk eenvoudiger.