Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Invulinstructie Autokostentool

Vraag gesteld door op 15 mei 2022

Ik twijfel of ik mijn huidige dieselauto (in 2016 nieuw gekocht) zal doorrijden of goedkoper kan gaan rijden in een occasion (evt hybride). Ik probeer tot de juiste conclusie te komen via jullie autokosten-rekentool. Nu loop ik tegen het volgende aan:
De gegevens van een occasion invullen lukt natuurlijk wel. Maar welke gegevens vul ik in over mijn huidige auto om echt een goede vergelijking te maken? Vul ik de werkelijke gegevens van destijds in (2016, 40.000,- , 0 km op de teller etc) of vul ik hem in alsof ik mijn huidige auto op dit moment zou kopen? Idem voor verwachte bezitsduur. Vul ik bij beide hetzelfde in of tel ik de jaren tussen 2016 en nu bij mijn huidige auto op?
Ik weet niet of ik het duidelijk genoeg uitleg maar ik hoop dat u mij kunt helpen.

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert


U wilt weten welke gegevens u in moet vullen over uw huidige auto om een goede vergelijking te maken bij de Autokostentool. 

Voorcalculatie

De Autokostentool maakt een voorcalculatie van de totale te verwachten Autokosten vanaf aanschaf en dan voor de (ingevulde) voorgenomen gebruiksduur en het opgegeven (gemiddelde) jaarlijks kilometrage. U dient dus altijd de gegevens bij aanschaf in te vullen, ook als die aanschaf in het verleden ligt.

Nacalculatie

Onze tool rekent de totale te verwachten autokosten uit over de gehele gebruiksduur. Hiervoor kijkt de tool wel naar het geldende prijspeil (verleden) of huidige prijsniveau (vandaag en de komende jaren). Alleen voor de brandstofprijs pakken we altijd het huidige, geldende tarief omdat veel leden juist de actuele brandstofkosten willen weten, niet een gemiddelde waarin ook de al verstreken jaren zijn meegenomen. Als de auto verkocht is kunt u de berekening zelf nog verder specificeren op nacalculatie basis. U weet dan bijvoorbeeld de opbrengst bij inruil en kunt onze inschatting van de restwaarde daarmee controleren en corrigeren.

Toon basisgegevens

In de laatste stap van de Autokostentool kunt u onderaan op "Toon basisgegevens" klikken. Daarmee opent een scherm met alle specificaties en basiswaarden die wij hebben gebruikt. Hier ziet u bijvoorbeeld de door ons ingeschatte restwaarde bij inruil aan het eind van de gebruiksduur. Of onze verwachting voor het praktijkverbruik.

In uw situatie kunt u zien wat uw huidige auto u de afgelopen jaren gekost heeft. Vul dan de gebruiksduur vanaf aanschafdatum tot nu in. Maar als u wilt weten wat deze auto u de komende jaren nog gaat kosten als u ermee blijft rijden, vul dan een gebruiksduur (vanaf aanschafdatum) in tot en met bijvoorbeeld 2026.