Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie bij niet-dealer onderhoud

Vraag gesteld door op 2 mei 2022

Ik kan tweedehands een Hyundai Kona EV overnemen. Als ik deze auto bij de merkdealer in onderhoud doe, kost een beurt mij 300 euro of meer. Bij een Bosch Car Service kost het 90 euro of meer.
Kan ik de garantie op de accu verliezen als ik voor de universele garage kies? En hoe werkt dat, een accu heeft niet echt onderhoud nodig, zou ik denken. Alleen remmen, banden, ruitenwissers, verlichting e.d.
Wat is gangbaar, en wat is het risico?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U overweegt de aanschaf van een Hyundai Kona EV. U bemerkt echter een behoorlijk prijsverschil wanneer het onderhoud bij de dealer plaatsvindt óf bij een universele garage. U vraagt of dat gevolgen heeft voor de fabrieksgarantie, met name de accu van deze elektrische auto.

Keuzevrijheid

Hoewel in uw garantievoorwaarden zal staan dat uw auto door een merkgarage moet worden onderhouden, kunt u dit toch bij een merkonafhankelijk garagebedrijf laten doen met behoud van fabrieksgarantie. Dit op grond van Europese wetgeving. De voorwaarde is dan wel dat de auto wordt onderhouden volgens de eisen van de fabrikant. Als consument heeft u volledige keuzevrijheid op het gebied van reparatie en onderhoud.

Aantoonbare relatie

Daarentegen heeft de merkdealer meer specifieke kennis over uw merk auto, maar daar staat een prijs tegenover. Het onderhoud elders kan in geval van garantie wel in uw nadeel geïnterpreteerd worden wanneer u daar vervolgens weer voor bij de dealer aanklopt. Maar dan moet er een aantoonbare relatie zijn tussen het defect van de onderhoudswerkzaamheden buiten de dealer organisatie. Dat lijkt me in geval van de accu niet in de lijn der verwachting.

Conclusie

Ik wil ook nog wel benadrukken dat de dealer altijd op de hoogte is van modificaties en updates die eventueel bij onderhoudswerkzaamheden meteen worden uitgevoerd. Bij een universele garage mis je dan dat soort ingrepen. Maar de fabrieksgarantie is niet in gevaar. Relevant is dan wel of de auto het benodigde onderhoud heeft ondergaan.