Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Beschadigde band

Vraag gesteld door op 3 mei 2022

Ik heb op de zijkant (wang) van een band wat kleine beschadigingen zitten  (soort inkepingen van één cm lengte en 2 a 3 mm diep. Ik vermoed zelf door het langs een stoeprand rijden veroorzaakt. Ik dacht eerst aan droogtescheurtjes, maar het is niet evenredig over alle banden. Tevens zijn de banden nog geen 6 jaar oud. Kan het kwaad hier mee door te rijden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Op de zijkant van één band zijn er wat kleine beschadigingen aanwezig. U vraagt of het bezwaarlijk is om daarmee te blijven rijden.

Het is lastig om de beschadigingen op afstand te interpreteren maar ik hanteer de APK eisen als referentie wat betreft het beoordelen van deze beschadigingen. Hopelijk kunt u zelf beoordelen of vervanging dan noodzakelijk is.

  • De banden mogen geen beschadigingen vertonen waarbij het karkas zichtbaar is.

  • De banden mogen geen uitstulpingen vertonen.

Op basis van uw omschrijving en het bovenstaande is naar mijn mening het zeer bepalend of de inkepingen zodanig zijn dat het karkas van de band zichtbaar is. Dan is vervanging noodzakelijk en feitelijk ook conform de APK regels en dus afkeur. Wanneer de diepte van de inkepingen oppervlakkig zijn, dus niet diep genoeg om tot aan het karkas te geraken, is het onschuldig genoeg om daar verantwoord mee te blijven rijden. Het is wel raadzaam om dit in de gaten te houden. In een later stadium kan misschien wél ineens het karkas zichtbaar worden.