Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autovakantie: vragen over automaat, start-stop en dashcam

Vraag gesteld door op 14 mei 2022

Vraag 1
We gaan op vakantie en staan dus heel vaak in de file bij de grens, is het dan beter om de automaat in neutraal te doen als je de hele tijd 3/4 minuten stilstaat en dan een klein stukje file rijd.

Vraag 2 als we in een hele lange file staan aan de grens is het dan beter om het start stop systeem uit te zetten omdat de auto elke paar meter uit wordt gezet en de motor dat slijt (benzine)

Vraag 3
Is een dashcam toegestaan onderweg naar turkije

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U gaat een autorit ondernemen naar Turkije en u heeft wat vragen.

Automaat in neutraal?

Dat hangt van het soort automaat af. Bij een conventionele automaat is het in onrustige duw- en trek files minder belastend om de bak in D te laten staan dan telkens van D naar N en weer terug. Bij langere stilstand kan gerust de Neutraal stand worden ingeschakeld, óf het start-stopsysteem zet de motor af in D. In dat geval hoeft u dus niet naar N te schakelen. Een gerobotiseerde transmissie kan probleemloos in N worden gezet. Een hybride-auto moet juist weer in D blijven staan, omdat in N de boordaccu niet wordt opgeladen.

Start-stop

Start-stop is brandstofbesparend en beter voor de luchtkwaliteit ter plaatse. Het systeem is dus ideaal in files. Het effect valt of staat met de periode dat de auto noodgedwongen stil moet staan. Bij files waarbij de stilstand telkens maar een paar seconden is kunt u het systeem uitschakelen. De mechaniek wordt dan minder belast en het rijdt wat rustiger.

Dashcam

U vraagt ook of een dashcam onderweg naar Turkije is toegestaan. Dat is uiteraard afhankelijk van de route die u volgt. Ik kan het beste verwijzen naar deze pagina Dashcam verboden. Duitsland wordt afgeraden, en Oostenrijk is volgens onze gegevens zelfs verboden.